Bröderna Aurel och George behöver inte längre tigga ihop pengar. De har fått jobb. Foto: Linda Ekström

Tiggare i Sösdala fick jobb

Uppdaterad
Publicerad

För bara ett par veckor sedan satt romen och rumänen George utanför en butik i Sösdala och tiggde. Idag har han ett jobb.

Tillsammans med sin bror och initiativtagaren Christoffer Ekmark erbjuder de nu källarrensning och städning mot en överkomlig ersättning.

För två veckor sedan lade de tre ut en annons på blocket om deras tjänster och det här fick Maria Boström-Lambrén i Höör syn på.

– Jag läste annonsen och kom på att jag behövde denna hjälp för att rensa källaren.

Bröderna Aurel och George har sina familjer kvar i Rumänien och de kan inte klara uppehället i hemlandet.

– Det går inte att få ihop det som behövs för att betala mat, hyra och barnens skolgång – det är hårt, säger Aurel på bra engelska.

”Det känns skamligt att tigga”

Han bror George lyckades nyligen för 50 euro få en plats i en minibuss till Sverige för att tigga.

-Det är inte bra att tigga och man känner att det är skamligt, säger George.

Och det känslan blir inte bättre av att det finns medborgare som har svårt för tiggarna.

– De säger fula ord till mig, säger Georg med låg röst. 

Christoffer Ekmarks föräldrar såg den frusne och hungrige tiggaren och bjöd honom och hans bror Aurel på middag. Och det var då idén uppstod.

Christoffer Ekmark berättar att de pratade om allt möjligt i flera timmar. De blev vänner.

– Jag tänkte att man måste kunna sätta dem i arbete och då kom vi på detta med annonsen.

Och det har gått bra för teamet. På de två veckor som blocketannonsen legat ute har dom gjort sex jobb och allt har varit helt vitt och legalt. Nu har man jobb nästan varje dag.

-Det var trögt i början men nu har det tagit fart säger Christoffer Ekmark.

På tiggeriet kan man tjäna en hundralapp om dagen. Här tjänar var och en av dem detta på en timme. Och då slipper dom sitta och frysa och ta emot glåpord.

-Och det finns kanske de som tycker att detta tar jobb från svenskarna men då får man komma ihåg att detta betraktas som skitjobb av de flesta och att vi faktiskt har fri handel av arbetskraft inom EU, säger Christoffer Ekmark.

När bröderna städade ur källaren hos Maria Boström-Lambrén gjorde dom ett fynd. Det var ett halsband, tillsammans med armband och örhängen allt i pärlor och i ett vackert smyckeskrin.

En minnessak från maken som gick bort för två år sedan och som trodde hon var försvunnet sedan många år.

-Men nu kom en av grabbarna med skrinet och sa ”not throw away”. Det kändes väldigt bra säger hon leende och visar upp de äkta pärlorna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.