Malmö är en av de städer där EU-medborgare har bott under en längre tid. Foto: Gunilla Fritze

Tiggeriutredning presenteras idag

Uppdaterad
Publicerad

Idag ska utredaren presentera förslag till förbättringar av samordning mellan de som hjälper och arbetar med utsatta EU-migranter i Sverige.

Regeringen har utsett en särksild utredare som ska fungera som nationell samordnare och har till uppdrag att hitta bra samverkansformer mellan kommuner, landsting, myndigheter och organisationer som kommer i kontakt med utsatta EU-migranter.

Regeringen konstaterar att allt fler människor som lever i svår fattigdom och utanförskap i sina egna länder söker sig till Sverige i hopp om att hitta försörjning här. De kommer i huvudsak från Rumäninen och Bulgarien. Många av dem är fattiga romer.

Kommunernas insatser för dessa EU-medborgare, som får vistas i Sverige i tre månaer, ser olika ut.

Olika typer av hjälp

I Lund öppnades Källby camping ett evakueringsboende som nu är stängt. I Malmö stängde kommunen i november tältlägret som funnits olagligt på Industrigatan i över ett år. Flera kommuner har erbjudit EU-miganter biljetter till hemresa.

Trossamfund och ideella organisationer har på olika sätt stöttat EU-migranterna. Johanneskyrkan i Mlamö har haft natthärbärge sedan i höstas när kylan slog till.

Idag vid lunchtid ska den nationella samordnaren presentera sitt förslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.