Jason ”Timbuktu” Diakité blir ny hedersdoktor i Lund. Foto: Jessica Gow/TT

Timbuktu blir hedersdoktor vid Lunds universitet

Uppdaterad
Publicerad

Artisten och författaren Jason Diakité med artistnamnet Timbuktu utses till hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten vid Lunds universitet. Han får utnämningen för sitt innovativa författarskap och mångsidiga konstnärskap.

Jason Diakité har varit verksam som artist under namnet Timbuktu sedan början av 1990-talet. Han slog igenom som samhällsengagerad hiphoplyriker och har genom sin karriär rört sig mellan musik, poesi och litteratur. Diakités texter på lundensisk skånska har haft en central plats i hans konstnärskap.

“Genom sina kvalificerade och pålästa reflektioner på prosa och på vers, levererade med humor och lyrisk virtuositet, får han oss att reflektera över hur identiteter och sociala roller produceras och reproduceras i en modern värld”, skriver professor Barbara Törnquist-Plewa, dekanus för Humanistiska fakulteten vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande på måndagen.

Hör Timbuktu och Julimar Santos framföra låten Dumba Nengue under galan för Världens barn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Skåne
Mer Nyheter