Timeout för SD-politiker

Uppdaterad
Publicerad

Eva-Marie Olsson, sverigedemokratisk politiker i Malmö, tar timeout sedan hon skrivit anonyma, rasistiska inlägg på nätet.

– Det låter väl som ett rätt så vettigt beslut, säger Mattias Bäckström-Johansson i Sverigedemokraternas medlemsutskott till Sydnytt.

Tidningen Sydvenskan och sajten ”Inte rasist, men...” har båda granskat inlägg som Eva-Marie Olsson gjort på webbplatser som Avpixlat och Dispatch International. Där har hon bland annat använt uttryck som ”negerslaven” och att muslimer ”ynglar av sig”.

Eva-Marie Olsson är Sverigedemokraternas politiska sekreterare i Malmö och är ersättare i förskolenämnden och sociala resursnämnden. Hon står också som femtenamn på partiets lista i valet till fullmäktige och är nämndeman i tingsrätten.

Tar timeout

Nu har hon, i samråd med Sverigedemokraternas Malmöavdelning, beslutat ta timeout tills frågan behandlats av partiets medlemsutskott. Eva-Marie Olsson kommer inte att delta i valrörelsen, enligt ett pressmeddelande.

– Helt klart är det här extremt dåliga ordval. Det är ord som ingen bör använda överhuvudtaget, och som politisk företrädare har man ett ansvar att verka för ett bra diskussionsklimat, säger Mattias Bäckström-Johansson i medlemsutskottet.

Ännu har inte utskottet diskuterat fallet och Mattias Bäckström-Johansson kan inte säga när det kommer upp.

En jävssituation

Utskottets ordförande är Sverigedemokraternas kommunalråd i Malmö, Magnus Olsson, vars närmaste medarbetare är just Eva-Marie Olsson.

– Det är förstås en jävssituation och i sådana fall deltar man inte i överläggningen överhuvudtaget. Det gäller hela det berörda disktriktet, säger Mattias Bäckström-Johansson.

Detta innebär att Therese Borg från Klippan, som även hon sitter i utskottet, också lyfts bort från handläggningen.

Eva-Marie Olsson bekräftar för Sydsvenskan att hon står bakom de anonyma kommentarerna och säger att hon ibland uttrycker sig klumpigt.

– Det är möjligt att jag i ett upprört tillstånd uttryckt mig på detta sätt och det beklagar jag, säger hon till tidningen.

Eva-Marie Olsson sitter även som nämndeman och chefen för Malmö tingsrätt kallar henne nu till ett samtal om hennes framtid.

– Vi dömer inte någon på grund av vad vi läser i tidningen, så jag vill höra hennes version för att sen själv ta ställning till om det hon gjort är förtroendeskadligt för domstolen, säger Eva Wendel Rosberg, chef för Malmö tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer