Tio gästarbetare i en tvåa

Uppdaterad
Publicerad

Några sover i fukt- och mögelskadade husvagnar. Andra trängs i en tvårumslägenhet med tio personer.

På flera platser i Skåne bor gästarbetare under slitna förhållanden – men kommunerna kontrollerar sällan standarden.

SVT Nyheter Skåne har de senaste veckorna besökt flera orter på den skånska landsbygden där hundratals gästarbetare från länder som Polen, Bulgarien och Litauen bor under enkla förhållanden under några sommarmånader.

Under arbetet har flera tips inkommit från närboende som vittnat om platser där gästarbetare bor i nedgångna husvagnar utan tillgång till rinnande vatten, eller trängs i små lägenheter.

Tio personer i en tvåa

I reportaget besöks gästarbetarbostäder i Krogstorp och Nymölla för anställda inom bär- och grönsaksföretaget KG Paulssons.

Vesalov Guleidin från Bulgarien visar upp  tvårumslägenheten där tio personer bor sida vid sida.

Hos jordgubbsodlaren Sune Abrahamsson i Önnestad träffar SVT Nyheter Skåne arbetare som rattar in parabolerna ovanpå de rödmålade husvagnarna.

Jerzy Stoinski, som återkommit dit under flera år, berättar om situationen på boendeplatsen.

En gård som nyligen fick kritik för sina bostadsförhållanden var Eriksgården i Sjöbo, där jordgubbsplockningen går på högvarv inför midsommar.

En hälsoskyddsinpektion avslöjade fukt- och mögelskador i husvagnar där några av ett 40-tal gästarbetare från Polen bor.

Rickard Bergquist, delägare till Eriksgården, är självkritisk till företagets tillsyn av bostäderna.

– Vi har tittat i dem men inte inspekterat dem så noga som vi borde. Efter inspektionen har vi tittat djupare och uppmärksammat problemet. Vi ser jätteallvarligt på detta och kommer att byta ut de husvagnarna direkt, säger Rickard Bergquist.

Kommunerna saknar resurser

SVT Nyheter Skåne har också frågat samtliga miljöenheter inom de skånska kommunerna huruvida hälsoskyddsinspektioner av tillfälliga boenden för gästarbetare genomförs.

Flera kommuner uppger att de inte har resurser att prioritera tillsyn av boende för säsongsarbetare. På sina håll har en hälsoskyddsinspektion av den typen av bostäder inte gjorts på femton år.

– Jag tror att det behöver göras mer. Precis som inte vi har gjort det tror jag inte många kommuner har gjort en fullständig inventering över de tillfälliga boende som just gäller säsongsarbetare, säger Anders Lindén, enhetschef på miljöenheten på Sjöbo kommun.

Tillfälliga bostäder är dock inte en tillståndspliktig verksamhet, vilket innebär att de kommunala miljöenheterna inte behöver kontaktas innan en bostad upprättas.

Flera kommuner uppger därför att de är beroende av klagomål från allmänheten för att inleda en inspektion. Några kommuner  planerar dock att utöka sin tillsyn under de kommande åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.