Kajsa Lamm, logoped i Lund har tillsammans med en vetenskapsjournalist skrivit en bok om barns matvanor. Foto: Tora Dahlström

Tips: Så lär du ditt barn att äta

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar behöver mer kunskap om barn och mat. Det menar Kajsa Lamm som är logoped i Lund och specialiserad på ätsvårigheter. Tillsammans med Ann Fernholm, vetenskapsjournalist, har hon skrivit Stora boken om mat och barn som kom ut nyligen. Se Kajsas bästa tips om hur du lär ditt barn att äta i videon ovan.

Det är framför allt kunskap om barnets oralmotorik, hur tungan fungerar på bebisar, och om hur komplext ätandet faktiskt är, att det inte är något som kommer naturligt, som Kajsa Lamm önskar att föräldrar hade mer av. Barnet måste lära sig att äta och det är vi vuxna som är barnets modeller.

I videon kan du se Kajsas tips om barnets allra första mat, om färdig barnmat på burk, om bitar och att sätta i halsen och om vad vi egentligen bör ge våra barn att äta.

Vad har du för erfarenheter av kombinationen mat och barn? Mejla oss: skane@svt.se och berätta!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.