Hans Hedenby och brodern Tomas Hedenby innan han blev sjuk. Hans hittade sin bror död i köket och är kritisk till hur vården behandlat brodern. Foto: privat

Tomas, 67, hittades död i sitt hem – nu kritiseras vården

Uppdaterad
Publicerad

För snart ett år sedan, i april 2017, hittade Hans Hedenby sin bror Tomas Hedenby död på golvet i köket. Av patientjournalerna framgår att Tomas hade för högt blodtryck och ett allvarligt hjärtfel. Något som varken Tomas själv eller hans anhöriga kände till, enligt brodern. Nu får vårdgivarna kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

Tomas Hedenby led av en sjukdom med psykotiska symtom och medicineringen gjorde att han inte längre kunde jobba, men han var aldrig ensam utan hade regelbunden kontakt med både den psykiatriska öppenvården och sina anhöriga.

– Vi hördes alltid några gånger i veckan eller så träffades vi, berättar brodern.

Men i april förra året fick Hans plötsligt inte tag i sin bror. Inte heller deras äldre syster nådde fram på telefon. Till slut åkte Hans hem till Tomas.

– Det lyste och allt, men jag förstod att något var fel så jag ringde polisen.

Hittades död i köket

Polisen krossade ett fönster i lägenheten och tog sig in. Där hittade de Tomas död på köksgolvet.

– Jag blev chockad, för han sa att läkarna hade sagt att allt var okej, berättar Hans Hedenby.

Brodern begärde ut Tomas alla journaler från den psykiatriska öppenvården och vårdcentralen som Tomas hade varit i kontakt med. Det visade sig att läkarna redan i februari 2015 hade upptäckt att Tomas led av för högt blodtryck. Trots det gjordes inget.

Remitterades inte till kardiolog trots hjärtfel

Ett EKG nio månader senare visade dessutom på förlängd QTc-tid, det vill säga den totala tiden det tar för hjärtats kamrar att aktiveras och återhämta sig. QTc-tiden för Tomas hjärta var 528 ms. Referensvärdet för män är 440 ms och risken för plötslig död är betydande vid 500 ms. Tomas låg med andra ord en bit över riskvärdet för plötslig död.

EKG:et visade också en möjlig förstoring av vänster förmak i hjärtat. Trots det remitterades han inte till en kardiolog utan skickades hem med blodtryckssänkande medicin.

– Jag förstår inte varför de inte berättade att han var sjuk. De slog inte larm vare sig till honom eller till mig. Hade de sagt ”Tomas, du har en dödlig hjärtsjukdom”, så hade han sagt det till mig direkt, säger Hans Hedenby.

”Väldigt olyckligt”

Han anmälde vården av brodern till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som i sitt beslut slår fast att Tomas Hedenby inte fick den vård han hade rätt till. Både den psykiatriska öppenvårdsmottagningen och vårdcentralen kritiseras på flera punkter.

– Det är väldigt olyckligt att det inte gjordes någon uppföljning av det höga blodtrycket med en gång, att det nonchalerades. Jag vet inte varför, säger Jadwiga Lachowicz, överläkare vid vuxenpsykiatrin i Malmö, som menar att Ivo:s kritik är helt skälig på alla punkter.

Hans Hedenby är förtvivlad över hur hans bror behandlades.

– Det är högst beklagligt om mannen inte informerades om sitt fysiska hälsotillstånd, vilket såväl han som hans anhöriga har rätt till enligt Patientlagen, skriver Pia Viktor Persson, verksamhetschef på vårdcentralen Fågelbacken, i ett mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.