Tonåringar döms för grovt rån i Klagshamn

Uppdaterad
Publicerad

Sex tonåringar i åldern 15-16 år döms till sluten ungdomsvård efter att bland annat ha rånat och skadat en man i Klagshamn i januari i år.

Den 21-åriga mannen som rånades fick en skallbensfraktur av det våld han utsattes för i samband med rånet och var nära att avlida.

Fyra av tonåringarna åtalades också för ytterligare brottslighet, uppger Malmö tingsrätt i ett pressemeddelande.

Flera rån samma kväll

Gänget med de åtalade ungdomarna körde runt i Skåne den 25 januari i år. I Lomma blev en 14-åring rånad på sin mobil. En i gänget döms för att ha utfört detta tillsammmans med andra.

I Klagshamn rånades den 21-åriga mannen. Han knviskars, misshandlades och rånades. dessutom blev däcken på hans bil punkterade.

Före rånet hotade två personer i gänget en före detta skolkamrat med kniv. Ett vittne blev senare hotad för att ha pratat med polisen.

Döms för grovt rån

Tingsrätten anser att rånet varit av så kvalificerat allvarligt slag att det bör bedömas som ett grovt brott.

– Om förövarna varit över 21 år hade påföljden blivit fem års fängelse, säger rådman Christina Nilsson i pressmeddelandet.

På grund av förövarnas låga ålder har straffen bestämts till sluten ungdomsvård från åtta till tio månader.

En i gänget är häktad i sin frånvaro för att ha deltagit i det grova rånet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.