Ismaila Sarr och Anton Gracin sommarjobbar i år som journalister i Malmö. Foto: SVT

Här sommarjobbar tonåringar som journalister

Publicerad

Under sommaren får ungdomar mellan 13-15 år testa på att arbeta som journalister. Syftet är att tonåringarna med hjälp av journalistik ska föra fram röster om hur det är att vara ung i Malmö.

Klockan 9 börjar morgonmötet på Media Evolution i Malmö, där går man igenom reportageidéer och planerna för dagen. Anton Gracin och Ismaila Sarr arbetar tillsammans med en artikel om kriminalitet i Malmö. De har redan intervjuat en polis och ska denna dag bege sig till KRIS för att intervjua en före detta kriminell.

– Det är spännande, man ska tänka stort och skriva om saker man själv vill läsa om, säger Ismaila Sarr, som själv intresserar sig för både frågor som rör kriminalitet, men också andra saker som fotboll.

”Betyder mycket för journalistiken”

Projektet Ung i Malmö startade förra sommaren och är ett samarbete mellan journalistutbildningen i Lund och Malmö stad. Totalt får 30 ungdomar under sommaren testa på att både hitta egna nyheter och skriva reportage. Till sin hjälp finns tre studenter från journalistutbildningen som fungerar som tonåringarnas redaktörer.

– För journalistiken betyder det här jättemycket, det är en bransch som är i ständig förändring. Ungdomars perspektiv är väldigt sällsynta, därför är det här viktigt, säger Johan Cedervall, redaktör.

Sommarjobbet pågår fram till den 10 augusti och syftet med projektet är att föra fram nya berättelser från Malmö.

– Det är ungdomarna som ska vara framtiden, då måste de också få vara med och styra framtiden, säger Johan Cedervall.

Här kan du läsa ungdomarnas nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.