Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På bara en dag lyckades dykare från Marint kunskapscentrum i Malmö lyfta ut närmare ett ton skräp ur varvsbassängen. Foto: Michael Palmgren

Elsparkcyklar och bilbatterier – se när Malmös vatten rensas från skrot

Uppdaterad
Publicerad

Malmöiterna har skaffat sig ovanan att slänga allt möjligt i stadens vatten. På bara en dag lyftes närmare ett ton skräp ur varvsbassängen i Västra Hamnen.

– En trend är att vi hittar fler och fler elsparkcyklar. Det tycker jag är fördjävligt. De ska inte vara i vattnet, säger Michael Palmgren som är verksamhetschef på Marint kunskapscenter i Malmö.

Det finns dock betydligt mer än elsparkcyklar under ytan. När Michael Palmgren och hans kollegor dök ner i varvsbassängen fick de upp allt från bilbatterier till presenningar och kundvagnar. De hann bara rensa en del av bassängen men fick ändå med sig närmare ett ton skräp.

Elektronik och batterier ett problem

Inget av det dykarna hittade borde egentligen finnas i vattnet men Michael Palmgren oroar sig speciellt för all elektronik som kan läcka giftiga ämnen.

– Vi vet ju inte hur mycket de här elsparkcyklarna och annat man slänger ner här läcker. För vattnet kommunicerar. Det här rinner ut i Öresund sen, säger han.

Malmöborna kan hjälpa

Från och med den nittonde juni kommer de som vill kunna hjälpa till med städningen. På sex platser längs kusten kommer det att finnas städhubbar. Där kommer man kunna låna utrustning för att sedan hjälpa till att samla in skräp så att det inte hamnar i vattnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer