Fd. stadsantikvarien Anders Reisnert och byggledaren Joakim Jensen upptäcker hela tiden nya detaljer och gamla konstruktionslösningar som man måste ta hänsyn till. Foto: Johan Dernelius

Följ med upp på rådhustaket i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Först fixades fasaden. Nu är rådhuset i Malmö återigen omringat av byggställningar. Denna gång är det taket som ska läggas om.

Rådhusets gamla koppartak är kanske inte direkt oförstörbart, men hade kunnat ligga där ett bra tag till. Det är snarare var och hur taket sitter fast i den underliggande träkonstruktionen som inte är i fas.

– Det som framförallt den underliggande infästningen som blir sämre och sämre och mindre hållbar. Det är därför vi behöver lägga om taket, förklarar Joakim Jensen som jobbar med att fixa taket.

På bilden bysten av borgmästare Jörgen Kock. De andra männen som är avbildade är: Lorenz Isac Bager, Frans Suell och Mathias Flensburg. Foto: Johan Dernelius

Inga kvinnor som statyer

Även om Rådhuset är vackert på avstånd kan det nästan krävas en kikare för att få syn på alla detaljer och små utsmyckningar på huset. Och det är väl värt att stanna upp och höja blicken mot takåsen. En som gjort detta och följt renoveringen är Anders Reisnert som tidigare var stadsantikvarie i Malmö.

– På 1860-talet moderniserades Malmö rådhus i holländsk renässansstil och då passade man på att pryda huset med statyer av stadens fädrar, några stadens mödrar fanns inte på den tiden, säger han och pekar på de fyra manliga statyer som tomt stirrar ut över den brusande fontänen på Stortorget.

Några månader kvar

Förutom taket kommer man bland annat att renovera två bakomliggande balkonger och göra en enklare och mer modern konstruktion till hur man hissar flaggan på toppen av huvudfasaden. Sedan lär det dröja innan nästa renovering behövs.

– Det borde bli i maj 2022 som blivande brudpar kan bli fotograferade framför ett Rådhus utan byggställningar, avslutar Joakim Jensen.

Följande text finns på fasaden: ”Från grunden uppförd 1546, blev denna byggnad ändrad och förbättrad 1812, vidgad och förskönad 1864-69” Foto: Johan Dernelius

Kort historik:

”Från grunden uppförd 1546, blev denna byggnad ändrad och förbättrad 1812, vidgad och förskönad 1864-69”

Den förgyllda inskriptionen över andra våningens fönster ger i några få ord Rådhusets historia. Den ursprungliga byggnaden, som gömmer sig bakom dagens murar, restes under Malmös storhetstid och Jörgen Kocks framgångsrika borgmästarestyre. Byggnadsstilen var sengotisk, med trappgavlar och burspråksliknande fönster i övervåningen. (Källa: Malmö stad)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.