Foto: TT

Tre års fängelse för bankbedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Bankbedragaren som lurade Sparbanken Öresund på miljonbelopp döms till tre års fängelse.

Malmö tingsrätt dömer 30-åringen till fängelse i tre år. Han döms för totalt 13 fall av grovt bedrägeri och ska betala skadestånd till Sparbanken Öresund på sammanlagt cirka 1,7 miljoner kronor.

Med hjälp av datavirus, så kallade trojaner, tog bedragare sig in i bankkundernas datorer, kapade konton, bank-id och lösenord och tömde kontona på pengar.

I dag får en av dem, en nu 30-årig man, sin dom från Malmö tingsrätt efter att ha åtalats för 17 fall av grova bedrägerier.

Kontoinnehavarna, såväl privatpersoner, företag som ideella organisationer, blev av med sammanlagt närmare 11,4 miljoner kronor. Men det var bankerna, med ett undantag Sparbanken Öresund, som drabbades värst eftersom de tvingades täcka upp alla uttag.

Ett företagskonto tömdes på 9,8 miljoner kronor varav 7,2 miljoner överfördes till ett konto i en bank i Jordanien. Men där lyckades Sparbanken Öresund ”frysa” hela beloppet.

30-åringen pekas ut som huvudman i bankbedrägerihärvan. Tillsammans med honom åtalades fem så kallade målvakter för penninghäleri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.