Ridande polis attackerar motdemonstranter under Svenskarnas partis torgmöte i Malmö på lördagen. Foto: Drago Prvulovic/TT

Tre döms för våldsamt upplopp i Limhamn

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten river upp de friande domarna och dömer tre personer för våldsamt upplopp i samband med demonstrationerna mot Svenskarnas Parti i Limhamn i augusti.

Tingsrätten frikände de tre skåningarna, 18, 20 och 24 år gamla, på samtliga punkter.

Men nu dömer hovrätten två av dem för våldsamt upplopp till tre månaders fängelse. Den tredje mannen, som var 17 år vid tillfället, får 20 timmars ungdomstjänst.

Tumult vid demonstration

Det var i augusti förra året som runt 2 000 motdemonstranter slöt upp för att visa sitt missnöje mot SvP. Tumult utbröt mellan polis och motdemonstranter, och flera personer skadades då de hamnade under hovarna på polisens rytteri.

Filmer tagna från bland annat en helikopter har varit åklagarens främsta bevisning. Hovrätten anser att man av filmerna bl a kan se hur en av de åtalade kastar en petflaska med vätska i mot polishästarna. De tre ska också ha knuffat poliser på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tumult vid demonstration

Mer i ämnet