Skånes universitetssjukhus lex Maria-anmäler felbehandling av tre cancerpatienter. Foto: Isabell Höjman/TT

Tre patienter dog efter cellgiftsbehandling

Uppdaterad
Publicerad

Cellgiftsbehandlingen slog fel, tre patienter dog under hösten 2021 av komplikationer efter behandling med cellgiftet capecitabin. Nu har Skånes universitetssjukhus gjort tre lex Maria-anmälningar för misstänkt felbehandling.

De tre patienterna var i åldrarna 65-75 år och behandlades för cancer. De fick cellgiftet capecitabin, som en del människor har svårt att bryta ner. Läkemedelsverket gick redan 2020 ut med rekommendationen att utföra genetisk testning på patienter före behandling men sjukhuset saknade rutiner för detta.

– Vi har med anledning av detta tagit fram nya riktlinjer för uppföljning av patienter med denna typ av behandling och genomför utbildningsinsatser. Jag beklagar att de här tre händelserna inträffade och mina tankar går till de tre patienternas närstående, säger Silke Engelholm, verksamhetschef hematologi, onkologi och strålningsfysik.

Missade hjärtinfarkt

Två av patienterna, båda kvinnor, fick svåra symptom efter 7-10 dagar. De fick problem med magen och drabbades bland annat av sepsis. Trots behandling avled båda.

Den tredje patienten var en man som kände bröstsmärtor av sin behandling. Behandlingen avbröts men återupptogs igen dagen efter när mannen varit i kontakt med sjukhuset. Drygt en vecka senare fick mannen hjärtstillestånd, det upptäcktes då att han hade fått en hjärtinfarkt.

I anmälan står det att capecitabin kan orsaka spasmer i blodkärlen och att mannens behandling inte borde ha återupptagits utan utredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer