Flera personer greps på Stortorget i Malmö under fredagen, enligt polisen. Foto: Jon Loman/SVT

Tre personer gripna för hets mot folkgrupp i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har under dagen gripit tre personer i samband med oroligheter i Malmö. Personerna är misstänkta för hets mot folkgrupp.

– Det är främst hur de har uttalat sig och hur de har agerat som ligger till grund för gripandet, säger Andreas Hermann, förundersökningsledare hos polisen.

Förutom de tre gripna personerna är ytterligare tre tagna till förhör.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

– De har uppgifter att lämna i ärendet, men det finns inga brottsmisstankar mot dem just nu, säger Calle Persson på polisens presstjänst.

Samlades på Stortorget

Under fredagseftermiddagen samlades flera personer på Stortorget för att visa stöd för den högerextrema danska politikern Rasmus Paludan. Även ett antal motdemonstranter befann sig på torget.

Trots att polisen har nekat tillstånd för den planerade manifestationen mot islam samlades ett antal demonstranter på Stortorget på fredagseftermiddagen, där bland annat tre demonstranter kastar en koran mellan varandra. Polisen stoppade en man och beslagtog tändvätska som han bar med sig.

Strax före klockan 16 är det lugnt på torget, enligt SVT:s reportrar på plats. De flesta har börjat ge sig iväg därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet