Tre äldre på äldreboende döda trots att de var vaccinerade mot covid-19. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tre vaccinerade på äldreboende fick covid-19 och är nu döda

Uppdaterad
Publicerad

Fem äldre och två i personalen smittades av covid-19 på äldreboendet Solgården i Klågerup, Svedala kommun, före påsk. Nu är tre av de äldre döda trots att de var fullt vaccinerade med Pfizers vaccin.

– Om dödsorsaken var covid-19 är oklart men de som bor på äldreboenden är ofta mulisjuka och väldigt sköra, säger Louise Sandell, kommunikationschef i Svedala kommun.

Av de fyrtiotal personer som bor på Solgården är de flesta över 85 år. Region Skåne smittspårar nu på Solgården för att få fram vad som kan ha orsakat smittspridningen.

En av de smittade äldre vårdas fortfarande på sjukhus.

Inga vaccin är 100-procentiga

Anders Tegnell statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten menar att de smittade på Solgården har ett extremt bra skydd men att det kommer att dyka upp fall där de äldre trots vaccin dör eftersom smittorisken är så hög.

-Det kommer att vara sådana fall, inga vaccin är 100-procentiga, säger AndersTegnell.

-Det kan bli ansamlingar av fall som man i de allra flesta fall efter en utredning kan se att det är slumpen som gjort att det blivit så.

Socialstyrelsens Irene Nilsson Carlsson poängterar att det kan vara väldigt ansträngande för personer som redan är sköra att bli vaccinerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.