Region Skåne höll presskonferens om smittspridningssituationen i länet. Biträdande smittskyddsläkare Mattias Wahlbeck, regiondirektör Alf Jönsson och Pia Lundbom, hälso och sjukvårdsdirektör Foto: Lisa Ovesen

Tredje dödsfallet i covid-19 i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en person har avlidit i sviterna av covid-19 i Skåne. Det var en äldre man som avled under onsdagskvällen. Därmed har antalet döda i länet till följd av smittan ökat till tre.

Dödsfallet offentliggjordes vid en presskonferens om smittsituationen på torsdagsförmiddagen. Där framgick också att antalet konstaterat smittade är 258, en ökning med 14 personer från i går. Majoriteten av dem är i åldrarna 40 till 60 år.

– Ett fåtal är över 80 år, säger biträdande smittskyddsläkaren Mattias Wahlbeck. Det betyder att vi hittills har varit framgångsrika i vår strävan att skydda riskgrupperna.

Av de smittade är 27 för tillfället inlagda på sjukhus, och sex av dem är i behov av intensivvård.

Fler kvinnor smittade i Skåne

Könsfördelningen bland de insjuknade är något annorlunda än för hela riket. Siffrorna för hela landet visar att 77 procent av de som insjuknat är män, i Skåne är 60 procent av de konstaterade fallen män.

Av de 258 skånska patienterna som konstaterats smittade hade 200 nyligen varit utomlands. Nu verkar dock smittan spridas även inom landet.

Fem personer per dag har lagts in i snitt under den senaste veckan. Igår steg siffran till elva.

Om ökningen är ett första tecken på att smittan nu sprids snabbare vet ingen ännu.

– Men Skåne har ännu en mindre spridning än både Stockholm och Göteborg, säger smittskyddsläkaren Mattias Wahlbeck.

Tält byggs i Helsingborg

I Helsingborg byggs just nu en modul i anslutning till sjukhuset som ska rymma extra intensivvårdsplatser . Dessa ska kunna utnyttjas av hela regionen. Idag finns det sammanlagt 60 skånska  IVA-platser, men regionen räknar med att det dubbla kommer att behövas. På lite längre sikt, om smittan sprids snabbt, behöver Skåne omkring 200 intensivvårdsplatser. Exakt hur många som läggs i Helsingborg är ännu inte klart.

– Vi har en femstegsplan, och vi är ännu bara på steg ett, förklarar regiondirektör Alf Jönsson.

Skyddsutrustning saknas

Utöver IVA-platser behövs mer skyddsutrustning, i synnerhet andningsmasker. Regionen har skrivit till regeringen och begärt att flygtransporter av andningsskydd snabbt ska kunna flygas hit från Kina.

Planer finns också på att flytta personal som idag arbetar med operationer och narkos till nya intensivsvårdsavdelningar.

– De har kompetensen för att snabbt kunna arbeta på IVA, säger Pia Lundbom, hälso och sjukvårdsdirektör. Men vi välkomnar alla som vill gå in och jobba nu, studenter och pensionärer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.