Om Svedala tackar nej till ett fängelse får Kriminalvården gärna hör av sig till Trelleborg.

Trelleborg vill ha fängelse om Svedala tackar nej

Uppdaterad
Publicerad

Om Svedala tackar nej till ett fängelse får Kriminalvården gärna höra av sig till Trelleborg. Det beskedet ger kommunalrådet Mikael Rubin (M) i Trelleborg dagarna före folkomröstningen i grannkommunen Svedala.

Han vill inte gå händelserna i förväg, men säger att kommunen har mark att sälja.

– Vi äger mycket mark jämfört med andra kommuner och välkomnar alla etableringar utom ett kärnkraftverk i hamnen, säger Mikael Rubin (M).

Det är känt i kranskommunerna till Malmö att Kriminalvården behöver fler anstaltsplatser i den södra regionen. Vellinge, Straffanstorp, Svedala och Trelleborg är kommuner som ligger på lämpligt avstånd från Malmö.

Stor yta efterfrågas

Det krävs en yta motsvarande 42 fotbollsplaner för att Kriminalvården ska kunna sätta spaden i jorden och bygga en ny anstalt för ungefär 300 intagna.

– Jag känner inte till att Vellinge har fått någon förfrågan, skriver kommunalrådet Carina Wutzler (M) i ett sms till SVT Nyheter.

Inte heller hennes partikamrat i Staffanstorp tror att frågan har varit aktuell i hans kommun.

– Inte som jag kan dra mig till minnes, svarar Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp.

Väntar på Svedala

Det har funnits en politisk majoritet som vill diskutera en etablering av en anstalt i Svedala. I februari 2017 undertecknades en avsiktsförklaring mellan Kriminalvården och Svedala kommun.

Efter folkomröstningen på söndag ska de analysera valresultatet innan de går vidare i diskussionerna med Kriminalvården.

– Jag tycker det är viktigt att vi tar vårt ansvar. Det behövs fler platser anstaltsplatser i södra Sverige, säger Linda Allansson Wester (M), kommunalråd i Svedala.

Svedala äger dock ingen mark för detta ändamål. Sådan mark finns i Trelleborg, enligt kommunalrådet Mikael Rubin.

Var har ni 30 hektar som Kriminalvården kan bygga på?

– Det kan jag inte svara på idag. Vi får avvakta och se vad som händer i Svedala, men vi är mycket intresserade av nyetableringar i Trelleborg.

Han nämner som exempel att flytten av rätts­psy­kia­triskt cent­rum från Malmö till Trelleborg 2016 varit lyckosam.

– Tidigare jobbade fem personer inom rättspsyk i Malmö. När de flyttade hit fick ett 60-tal trelleborgare jobb där, säger Mikael Rubin.

Den nya anstalten som Kriminalvården planerar kommer att ge minst 300 arbetstillfällen och stå klar om mellan sex och tio år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer