Ingegärd och Alvar Nyrén just installerat sig i sitt nya andelsboende på Österlen. Foto: SVT

Trenden med andelsboende ökar – ”Passar oss bra”

Publicerad

Att dela fritidshus har blivit vanligare på Österlen. Men då handlar det inte om att bo kollektivt utan om att köpa ett antal veckor per år. – Det har blivit svårare att få lån och därmed har många inte råd med fritidshus, säger Lotte Myrebrist, mäklare på Österlen.

I Vik norr om Simrishamn har Ingegärd och Alvar Nyrén just installerat sig i sitt nya andelsboende. För 275 000 kronor har de köpt fem veckor om året som infaller var tionde vecka på ett rullande schema. Den första veckan avverkade de i mitten av december och nästa följer i följaktligen i slutet av februari.

– Det passar oss bra, vi har redan en villa i Östhammar och vill ha det bekvämt på semestern och ha tid att göra utflykter, förklarar Alvar Nyrén.

Goda erfarenheter

Han och hustrun Ingegärd har redan goda erfarenheter av andelsboende i Spanien och på Gotland. Men många är nog rädda för boendeformen, tror mäklaren Lotte Myrebris.

– Framförallt utomlands så var det länge förknippat med skumraskaffärer och många som köpte blev lurade. Det är säkert en förklaring till att det tagit lång tid innan andelslägenheter slagit igenom i Sverige.

Ännu är det dock vanligast i fjällvärlden och på större semesterorter framförallt i södra Spanien. Men på Österlen finns idag en handfull företag som sysslar med andelsboende och fler kommer, gissar Lotte Myrebris.

– Jag  hör nu om företag som letar lämpliga hus som kan förvandlas till andelslägenheter. Det är också lättare att sälja andelar till många intressenter än att hitta en enda köpare som är villig att betala kanske tre miljoner för ett fritidshus.

Slipper snickra

Andelsägarna Alvar och Ingegärd Nyrén planerar en rad Österlenutflykter under sina fem veckor.

– Vi har bara rest igenom här tidigare så det finns massor att upptäcka. Så det är skönt att slippa snickra och klippa gräs. Det gör vi ändå hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.