Trots fler registreringar hos Tobiasregistret är det fortsatt brist på unga män och utomeuropeiska personer bland stamcellsdonatorerna. I klippet berättar Rosa Hellström, pressansvarig vid Tobiasregistret, mer. Foto: SVT

Brist på mångfald bland stamcellsdonatorer – trots ökat intresse

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vill bli givare av blodstamceller. Trots det råder fortfarande en brist på utomeuropeiska personer och unga män bland donatorerna. 

– Det står högst på vår priolista att vi måste börja fokusera på att få in större variation av HLA-typer i vårt register för att kunna hjälpa fler, säger Rosa Hellström, pressansvarig vid Tobiasregistret. 

Tobiasregistret startade 1992 och är det svenska, regionägda registret för givare av blodstamceller. Med hjälp av en transplantation av blodstamceller kan man behandla leukemi och andra tumör- och blodsjukdomar.

För att en sjuk patient ska kunna få en donator för en stamcellstransplantation krävs att de har samma HLA-typ. HLA-antigenen är en markör på cellerna och kombinationen av dessa avgör vilken HLA-typ man har. HLA-typen är något man ärver av sina föräldrar och finns i dag i miljoner olika kombinationer.

– Problemet idag är att det inte finns utvecklade register i utomeuropeiska länder, så framförallt patienter med afrikanskt och arabiskt ursprung har jättesvårt att hitta en donator, säger Rosa Hellström.

Stamceller saknas

Enligt Tobiasregistret har en patient med nordeuropeisk bakgrund 70-80 procent sannolikhet att hitta en donator. Motsvarande siffra ligger på 15-20 procent för patienter med utomeuropeisk bakgrund. 

– Jag skulle säga att det här behovet bara kommer öka ännu mer. Det kommer nya HLA-typer hela tiden eftersom vi flyttar på oss, man reser och man blandar sig mer och mer. Det gör att det kommer nya varianter ständigt, säger Rosa Hellström. 

Brist på unga män 

Förutom utomeuropeiska donatorer råder det även brist på unga män bland de som finns registrerade hos Tobiasregistret idag. 

– Man vill gärna få in fler unga killar, det är en generell brist i hela världen. För att en stor patient ska kunna få en donator och få en tillräcklig mängd stamceller så krävs det också att det är en donator som har liknande kroppsvikt. Unga killar är oftast större i kroppsvolym och man får ut fler blodstamceller från dem, säger Rosa Hellström.

Tobiasregistret arbetar aktivt med att få in fler donatorer genom att driva kampanjer, något som försvårats under coronapandemin.

– Vårt stora problem är att vi är en liten verksamhet och vi är icke-vinstdrivande. Vi har tyvärr inte så mycket pengar för att nå ut så mycket som vi önskar. Sen kom ju tyvärr pandemin, vi hade en del planer med att man skulle ut och jobba mer aktivt i olika områden, men här och nu är det lite svårt, säger Rosa.

Antal nyregistrerade hos Tobiasregistret senaste åren

2020: 28 000

2019: 17 390

2018: 26 167

2017: 28 618

2016: 13 153

2015: 10 463

Källa: Tobiasregistret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.