Jamal El-Haj (S) försvarar sitt deltagande vid den Europeiska palestinska konferensen i Malmö i helgen. Foto: TT

Trotsade partiet – S-ledamot från Malmö deltog i kritiserad Palestina-konferens

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) försvarar sitt deltagande vid den Europeiska palestinska konferensen i Malmö i helgen, trots partiets avrådan.

Utrikesminister Tobias Billström kallar S-ledamotens agerande ”mycket allvarligt”.

S har kallat Jamal El-Haj till ett möte med gruppledningen. Detta efter att han fångats på bild med en utpekad ledare från terrorstämplade Hamas.

På Facebook skriver han att han deltog som svensk-palestinier, inte socialdemokrat, och att han därför levde upp till partiets avrådan. Men att vara där var givet.

”För majoriteten av det palestinska folket i diasporan är varje enskild palestiniers engagemang, oavsett politiska eller ideella, en viktig markör för vår existens och den folkliga befrielsekampen. Därför var det en självklarhet för mig att delta på den årliga konferensen i min älskade hemort Malmö”.

SVT Nyheter Skåne har sökt Jamal El-Haj för en kommentar, men han har inte återkommit.

Utrikesministern kritisk

Utrikesminister Tobias Billström (M) ser allvarligt på det som inträffat.

-Socialdemokraterna borde sig en rejäl funderare på vad det här skickar för signaler, säger han till Expressen.

Utpekad Hamasledare

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet planerade att delta i konferensen. Men partierna drog sig ur när det uppdagats att tillställningens ordförande Amin Abu Rashid pekats ut som ledare för Hamas, av EU stämplat som terrororganisation.

”Nu i efterhand har olika svenska medier uppmärksammat denna konferens och det hävdas att konferensens arrangörer har kopplingar till terrorstämplade organisationen Hamas. Försöken att därmed även koppla mig till Hamas på grund av mitt deltagande, i det jag upplevde var en enda stor folkfest, anser jag vara en guilt-by-association.”, skriver Jamal El-Haj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.