Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Som situationen ser ut i nuläget behöver Hässleholms tingsrätt hjälp, berättar lagmannen Kristina Andersson. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Tufft läge på tingsrätten i Hässleholm – ”Vi klarar oss inte själva”

Publicerad

Flera allvarliga brottsmål har gjort att situationen på Hässleholms tingsrätt är ansträngd just nu, menar lagman Kristina Andersson.

– Läget är väldigt ansträngt, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Kristina Andersson beskriver situationen som stressig och berättar att man tvingas lägga mindre allvarliga mål på hög och skjuta dem framåt.

– Det började med att jag under min semester i somras upptäckte att det var väldigt många häktningsförhandlingar. Vi såg då en trend att det började. Sedan har de häktade målen rullat in, säger Kristina Andersson.

– I vanliga fall brukar vi ha kanske fem häktade personer. Som mest nu hade vi 26 häktade personer. Det är en markant ökning.

”Kriminaliteten kan ha ökat”

En person som är häktad har rätt till en häktningsförhandling var fjortonde dag, vilket gjort att det blivit många häktningsförhandlingar under hösten för tingsrätten i Hässleholm som är en av landets minsta tingsrätter.

– Därutöver har vi haft både huvudförhandlingar i tvistemål och i brottsmål. Så det har varit en väldigt tät förhandlingssituation, säger Kristina Andersson som pekar på polisens särskilda händelse Operation Rimfrost som en möjlig förklaring till de många häktade just nu.

– Jag vet inte. Kanske är det också så att kriminaliteten i Hässleholm, och även Kristianstad, har generellt sett ökat.

Coronaföljder i Kristianstad

Även på tingsrätten i Kristianstad har man varit tvungen att skjuta upp rättegångar, berättar Monica Felding som är lagman där. Läget där är däremot inte lika akut som i Hässleholm, säger hon. Och i Kristianstad beror de framskjutna huvudförhandlingarna på coronapandemin, enligt Monica Felding.

– Eftersom man ska stanna hemma vid minsta symtom har vi fått skjuta fram en del förhandlingar på grund av sjukdom, säger Felding.

I videoklippet berättar Kristina Andersson mer om situationen i Hässleholm och om en eventuell lösning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer