Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Den stora importökningen av kratom beror på att det finns stora pengar att tjäna, säger Oscar Lindvall, biträdande chef på Tullverkets kontrollenhet syd. Foto: Tullen / SVT

Tullen slår larm: Knark-te kokas på importerade tvålingrediensen kratom

Uppdaterad
Publicerad

Importen av växten kratom har ökat kraftigt de två senaste åren – från sju ton 2020 till 39 ton förra året.

– Det är en ganska oroande utveckling, säger Oscar Lindvall, biträdande chef på Tullverkets kontrollenhet syd.

Växten växer vilt på olika platser i Asien, framförallt i Thailand, och kan bli upp till 15 meter höga träd. Men trots att bladen innehåller det narkotikaklassade ämnet mitragynin, är det helt lagligt att föra in i landet.

– Det kan komma in i växtform, som pulver eller i kapslar och är då helt lagligt att föra in i landet, säger Oscar Lindvall.

Marknadsförs som tvål

På nätet går det att beställa kratom för framförallt tvåltillverkning, men Oscar Lindvall tror inte att det är den tänkta användningen.

– Min bedömning är att det är väldigt osannolikt att den här stora importen enbart ska användas till tvåltillverkning.

Mitragynin är starkt beroendeframkallande och har i lägre doser en kokainliknande effekt, i högre doser får användaren ett heroinliknande rus. Framförallt är det yngre personer som berusar sig på det.

”Går att stoppa”

Den som använder växten som drog, kan till exempel göra te av den.

– Om man framställer te av den här växten så kan det bli fråga om narkotikabrott eftersom man tar fram den verksamma substansen som är narkotikaklassad, säger Oscar Lindvall

Oskar Lindvall tror att det skulle kunna gå att stoppa importen av växten.

– Om vi hade haft så kallad familjeklassning för preparat så hade den här växten varit narkotikaklassad, men det är upp till lagstiftaren att titta på det, säger Oscar Lindvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.