Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristalldrogen kan leda till allvarliga biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador. Foto: Firas Razak/Tullverket

Tullverket varnar för växande nätdrog

Publicerad

Efterfrågan på nätdrogen “kristall” blir allt vanligare i Sverige. I år har Tullverket beslagtagit 80 000 doser varav merparten i Malmö.

Den kristallformade drogen, även kallad 3-CMC, har hittats via postförsändelser. Hittills i år har Tullverket beslagtagit över 15 kilo av drogen – varav 9,5 kilo i Malmö.

– Det som gör att vi reagerar nu är att vi ser väldigt stora kvantiteter som kommer in till Sverige och just att den är riktad framförallt till unga och unga vuxna, säger Martin Petersson, chef på Tullverkets kontrollavdelning.

Drogen 3-CMC tillhör kategorin designerdroger vilket innebär att man genom att ändra molekylsammansättningen i preparatet kan undgå narkotikalagstiftningen. Konsumenten löper större risk att överdosera och avlida då det nya preparatet är starkare än originalet.

Efterfrågas av festande ungdomar 

Drogen tillverkas främst i Nederländerna och beställs via nätet från utländska sajter.

Substanserna i drogen ger ett rus, en känsla av eufori, ökad empati och hallucinationer, men kan också leda till allvarliga biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador. I Sverige har det varit två bekräftade dödsfall kopplade till drogen.

Tullverket vill nu uppmärksamma allmänheten och andra myndigheter om trenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer