Fyra gärningsmän misstänks ha utfört attacken mot ambassaden. Foto: Mathias Øgendal

Danmarks statsminister fördömer attacken mot den turkiska ambassaden

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiska ambassaden i Köpenhamn attackerades under natten med brandbomber, så kallade molotovcocktails. Två personer sågs springa från platsen men polisen har ännu ingen gripen för händelsen.

En dansk polispatrull ska ha varit i närheten av den turkiska ambassaden, som ligger i östra Köpenhamn, när explosionerna inträffade strax före klockan 3 under natten till måndag, skriver Berlingske.

Patrullen ska ha sett minst två personer springa från platsen men valde att inte följa efter de misstänkta gärningspersonerna för att istället hindra branden i byggnaden från att sprida sig.

Statsministern fördömer dådet

Den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen ser mycket allvarligt på händelsen.

”Mycket allvarligt att angripa andra länders företrädare. Ambassader har en särställning i vårt land, som skall respekteras. Hoppas att de ansvariga snarast ställs till svars för angreppet mot den turkiska ambassaden”, skriver han på twitter på måndagen.

DR skriver att den danska polisen nu har höjt beredskapen i landet kring ”turkiska intressen”. Motivet bakom brandbombsattacken på Turkiets ambassad i Köpenhamn är fortfarande okänt.

Tåg ställdes in

Under natten till måndagen drog den danska polisen igång en stor insats för att hitta de skyldiga och tågen i området ställdes in för att underlätta polisarbetet.

Under måndagsmorgonen sade förundersökningsledaren Torben Madsen till danska DR Nyheter att det troligen var fyra gärningsmän som utförde attacken. Man har också kunnat säkra teknisk bevisning.

Enligt polisen fanns det ingen person inne i den attackerade byggnaden och ambassaden klarade sig undan med mindre skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.