Foto: Stefan Hagstedt Wern

Hundratusentals bergfinkar drar fram över lundaslätten

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Hagstedt Wern kom körande med bilen vid fälten kring Skarhult norr om Lund, när han plötsligt omringades av ett hav av fåglar. Han körde in till vägkanten och började fotografera och filma det som visade sig vara en enorm bergfinksinfasion.

– Just nu har de samlats i en gigantisk flock strax utanför Skarhults slott. Jag upplevde att det var en sträcka på en kilometer med fåglar som bara flög och flög. De var hundratusentals, kanske en miljon, säger Stefan Hagstedt Wern till SVT Nyheter Skåne.

Först när han kom till sitt arbete och berättade för en kollega om sin omvälvande upplevelse, fick han veta att rörde sig om bergfinkar.

Bergfinken är en art som häckar i norra Sverige och i norra Ryssland. Den är en nära släkting till bofinken och är en flyttfågel som flyttar söderut på hösten.

Älskar bokollon

På Skånes Ornitologiska Förening i Falsterbo bekräftar man att det är bergfinkar det rör sig om.

– Bergfinken övervintrar där det finns bokollon och det har varit en fin bokollonskörd i Skåne i år. Det är tal om miljonflockar av bergfinkar på flera ställen, säger Sophie Ehnbom, ornitolog vid Falsterbo Fågelstation.

Bergfink omgiven av några hungriga grönsiskor. Foto: Dan Hansson

Bergfinkarna håller till där det finns bokollon och när det är brist på bokollon flyttar de söderut på kontinenten.

– De blir extra synliga i snön och man kan se dem flytta runt och leta efter mat. De gillar fågelbord också, både solrosfrön och hampafrön, säger Sophie Ehnbom.

En oanad glädje

Stefan Hagstedt Wern, som först inte förstod vad det var för fåglar som var så många och så närgångna den här vinterdagen på den skånska slätten, kan inte glömma fågelfenomenet han fick vara med om.

– När fåglarna dök upp fick jag en känsla av vår i luften. Det var en fantastisk upplevelse. Jag kände en sorts glädje jag inte känt på mycket länge, säger Stefan Hagstedt Wern.

Bergfink

Bergfinken är en art i familjen finkar.

Den är närmast släkt med bofink, från vilken den alltid kan skiljas på den vita övergumpen.

Sommartid har hanen svart huvud och rostorange bröst, men vintertid blir den liksom honan mindre kontrastrik och mer bofinkslik.

Bergfink häckar i Eurasiens tajgabälte, i Sverige allmänt i hela Norrland och flyttar i stora täta flockar över södra Sverige på hösten.

Under bokollonår kan den övervintra i mycket stora flockar i Skånes bokskogar.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.