Tutankhamuns grav öppen i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Några av världshistoriens mest berömda föremål är just nu på besök i Malmö. Eller i alla fall kopior av dem.

Ett halvår framöver finns möjlighet att stiga in i Tutankhamuns grav. Så som den såg ut när den upptäcktes för 90 år sen.

Det är inte alltid huvudpersonen själv skriver sin historia. När den nittonårige faraon Tutankhamuns lämnade jordelivet kunde nog få ana hur vida berömd och mytomspunnen han skulle bli. Över tre tusen år senare, när upptäckaren Howard Carter gjorde sitt livs upptäckt. Den enda egyptiska grav som lämnats och glömts bort näst intill intakt.

– Det är en av de största anledningarna till att Tutankhamun är så fascinerande. Därtill kommer också att han dog ung under mystiska omständigheter, säger utställningens producent Christoph Scholz.

Känsla av gravöppning

”Jag ser underbara saker”, så ska Howard Carter ha sagt när han för första gången tittade in i gravkammaren. Och det är just den där känslan, att få se graven som den var innan den spittrades upp för att bevaras till eftervärlden, som utställningen vill ge sina besökare.

– I den första delen av utställningen vill ge en känsla av hur det gick till när graven öppnades. I den andra delen visar vi över tusen kopior av de nästan 3000 föremål som hittades i graven, säger Christoph Scholz.

För det är inte gravens riktiga föremål som visas på utställningen.  Att flytta dem från en plats till en annan skulle vara dyrare än vad något försäkringsbolag skulle ställa upp på.

Men utställarna hoppas ändå att det besökarna få se väcker intresse i dem att själva besöka Karios museeum, där de flesta av originalen finns.

– Att titta på kopior kan aldrig bli samma sak som att se faraos stol, som han verkligen satt i, på riktigt säger Christoph Scholz.

Både se och röra

Men han framhåller att en utställning med kopior trots det har sina givna fördelar.

– Det finns inga glasmontrar här som skiljer våra föremål från besökarna. Det är till och med tillåtet att röra vid dem.

Utställningen har turnerat över hela världen, men nu visas den för första gången i Skandinavien.

På frågan vilket av föremålen som är Christoph Scholz personliga favorit kommer svaret utan fördröjning.

– Guldmasken, den som låg på mumien, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.