Två år efter överfallet

Publicerad

Idag dömdes Simon Lindberg, ledare för Nationalsocialistisk front i Skåne, till tre månaders fängelse av hovrätten. Det har snart gått två år sedan nazistattacken mot RFSL i Kristianstad. Men många är fortfarande rädda för att gå till RFSL:s lokaler.

För första gången sedan attacken i maj 2006 har Tomas Argus vågat gå tillbaka dit ensam. Varje gång han går ut på trappan darrar benen berättar han.

Men attacken har också fått allvarliga konsekvenser för RFSL:s ekonomi. Färre vågar sig hit nu och intäkterna har minskat med uppemot 100 000 kronor. Det är mycket pengar.

– Vi har tappat ett rätt så stort antal medlemmar som har valt att inte förnya sitt medlemskap. Flera av rädsla för att nationalsocialistisk front skulle kunna komma åt vårt medlemsregister, berättar Andrea Thiele, ordförande för RFSL Kristianstad.

För att alla besökare hos RFSL ska känna sig trygga har ett antal säkerhetsåtgärder vidtagits. Bland annat tänds utomhusbelysningen så fort någon närmar sig huset, och de är alltid minst två som jobbar under pubkvällarna.

Och nu, med torsdagens dom mot Simon Lindberg, vill RFSL vända blad. Inte glömma – men gå vidare.

– Det är ett långsiktigt arbete för att återta vårt medlemstapp, men vi kommer gå segrande ur det här, säger Andrea Thiele.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer