Två amerikanska medborgare omkom efter en olycka mellan en vattenskoter och en elbåt i Köpenhamn. Foto: Mathias Øgendal/TT

Krav på nummerplåtar efter tragisk båtkrasch

Uppdaterad
Publicerad

Två unga amerikanskor har körts ihjäl av en man på vattenskoter vid Langebro i centrala Köpenhamn. Polisen kunde bara hjälplöst se på från kajkanten, men nu höjs förslag om nummerplåtar så att syndarna åtminstone kan spåras.

Olyckan inträffade på lördagskvällen vid det populära kajområdet Islands brygge. Trots att vattnet där är i form av en kanal höll männen på vattenskoter, enligt polisen, höga hastigheter. En av dem körde så fort att skotern på något sätt studsade upp och landade på amerikanskornas båt från uthyrningsföretaget Go Boat.

Den ena kvinnan konstaterades död vid 20-tiden i går, den andra dödförklarades på sjukhus under natten.

Polis hann i fatt

Männen smet efter händelsen på sina skotrar. Polisen hann i fatt dem några kilometer söderut, i Brøndby hamn, där de var i färd med att dra upp vattenskotrarna.

Köpenhamns-polisen skriver i ett pressmeddelande att man var på plats vid händelsen vid Langebro, men att man inte kunde förhindra att ”en flok bøller” (ungefär: ett gäng ligister) körde som galningar.

Trots att vattenskoterkörning är förbjuden på sådana platser i Köpenhamn har syndarna inte så mycket att frukta. Polisen är oftast landbaserad, och vattenskotrar hinner snabbt undan.

Carl Christian Ebbesen från Dansk Folkeparti, som har titeln borgmästare för kultur och fritid, kräver nu att vattenskotrar och liknande farkoster förses med registreringsskyltar.

– Detta är en djupt tragisk olycka, som sker på grund av att några ligister inte håller sig till de regler vi har i hamnen, säger Ebbesen enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Även i Malmö

Med nummerplåtar skulle fordonen gå att spåra, och förarna tänker sig kanske för lite mer.

– Om någon smiter så vet man vem ägaren är, säger Ebbesen.

I Brøndby greps nio personer. En av dem väntas bli åtalad för att ha kört ihjäl kvinnorna. Sju andra kan bli åtalade för att också ha kört farligt, medan en släppts.

Go Boat hyr sedan 2014 ut elbåtar per timme för stilla turer i kanalerna i centrala Köpenhamn och Malmö, och har även haft båtar till uthyrning i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.