Visa alla (3)

Här är pusselbitarna som kan lösa gangstermordet i Malmö

Publicerad

Den grovt kriminelle mannen sköts mitt i morgonrusningen när små barn var på väg till sin förskola intill. För att polisen ska kunna lösa fallet efterlyser de nu hjälp i utredningen. Tre pusselbitar behövs – flyktbilens historia, mordoffrets sällskap och en man som fångats på övervakningskamera.

Det var i mitten av december som en man i 50-årsåldern sköts ihjäl på Södra Skolgatan i Malmö. Skjutningen ägde rum utanför en förskola och var mycket brutal. Enligt ett ögonvittne så sköt gärningsmannen minst tre skott mot huvudet och försvann sedan i en bil.

Den skjutne mannen var välkänd i grovt kriminella kretsar och har figurerat i ett stort antal utredningar om bland annat mord och dråpförsök. Han har sällan fällts för brotten han anklagats för, men han var straffad för grovt vapenbrott. Av Malmös polismästare Stefan Sintéus beskrevs han som en av Malmös mest kriminella personer.

Hittade flyktbilen

– Mordet skedde när offret kom ut från en port, berättar kammaråklagare Lars Morand på en presskonferens under onsdagen.

– Skytten hoppar in i en svart personbil av SUV-modell efter att skotten avlossats. Det betyder att det måste varit minst två gärningsmän.

Åklagare Lars Morand. Foto: Ylva Esping

Flyktbilen, en Fiat Freemont, hittades senare. Registreringsskyltarna var stulna precis före mordet. Bilen försvann i samband med ett bedrägeri redan ett år tidigare i Stockholm och ägaren är inte på något sätt misstänkt.  Polisen hoppas nu få uppgifter om bilen från hela 2018. Fynd har gjorts och vissa spår har säkrats vid flyktbilen.

Fastna på övervakningsfilm

Polisen vill också komma i kontakt med en person som setts i närområdet vid Södra Skolgatan den 3 december förra året.

– Det finns en övervakningsfilm tagen i närheten av offrets bostad och vi bedömer att personen är intressant att komma i kontakt med, säger Lars Morand.

Det handlar om en person som uppehöll sig i ett trapphus och utifrån hur personen rörde sig där så tror polisen inte att det är någon som har någon anknytning till någon boende i huset.

”Har god bild”

Det finns ytterligare personer som polisen vill komma i kontakt med. Det finns uppgifter om att mannen i anslutning till skjutningen hade sällskap med två personer eller mötte dem precis före skjutningen.

– Vi vill komma  i kontakt med dem, säger Lars Morand.

Han säger att polisen har en god bild av vad som hänt, men att man behöver mer information kring personerna och omständigheterna. Han vill inte bekräfta att utredningen har kört fast.

– Spaningsmord har sina utmaningar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer