Två sopraner får årets Birgit Nilsson-stipendium

Uppdaterad
Publicerad

Alexandra Büchel och Hanna Husáhr får årets Birgit Nilsson-stipendium. De unga sopranerna tog emot utmärkelsen och sina pris på 50.000 kronor under en konsert på Malmö Opera på lördagen.

”Birgit Nilsson-stipendiet ska gå till unga, lovande sångare, som verkar i Birgit Nilssons anda. I Alexandra Büchel och Hanna Husáhr har vi i stiftelsen hittat två strålande exempel på detta – två fantastiska sopraner som redan utmärkt sig på scener i Sverige och utomlands”, säger Bengt Hall, styrelseordförande i Birgit Nilssons Stipendiefond i ett uttalande.

– Det är en otrolig ära och känns fantastiskt att bli stipendiat för ett så stort namn som Birgit Nilsson, som är en av de största vi har haft, säger Alexandra Büchel.

Hon utbildade sig vid Operahögskolan i Stockholm och sedan dess examen 2008 sjungit roller som Gepopo i den stora Makabern och Niece i Peter Grimes på flera operor över hela Sverige.

Just nu är hon aktuell som Den blinda poetissan i Malmö Operas uppsättning av Aniara, som hade premiär 6 maj.

– Jag är i Malmö under maj och juni och spelar Aniara, samtidigt som min man Fredrik Zetterström spelar La Gioconda här. Så vi växlar mellan opera och att vara hemma och passa sonen varannan kväll.

Varför började du sjunga opera?

– Ända sedan jag var liten har jag gillat att spå scen och responsen som man får från publiken. Därför kom jag tidigt in på både musik och skådespeleri. Och det är kombinationen av skådespeleri och sång i opera som jag älskar.

– Men det är en lång bana till att bli operasångare och det gäller att hitta sin plats, och det har jag gjort nu. Jag sjunger mycket extrema och höga toner, vilket jag tycker om och är det jag gör nu med Den blinda poetissan, säger Alexandra Büchel.

Hanna Husáhr från Borlänge är utbildad vid Guildhall School of Music and Drama, Operahögskolan i Göteborg och vid Finlands Nationalopera. Hon har blandat annat sjungit rollen som Romilda i Xerxes på Gran teatre del Liceu i Barcelona och började säsongen 2017 som Pat Nixon i John Adams opera Nixon in China på Kunglia Operan i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.