Foto: Jan-Åke Hillarp

På spaning efter tvättbjörnar

Uppdaterad
Publicerad

Tvättbjörnen som hittades på en strand i Falsterbo måste ha dött nyligen konstaterar länsstyrelsen. Och har tvättbjörnen vandrat runt här, kan den ha fastnat på bild. Vi åkte med ut för att kontrollera länsstyrelsens kamera utanför Vellinge.

För första gången har en tvättbjörn hittats i Skåne. Nu höjer Länsstyrelsen beredskapen.

– Det här har vi fruktat länge, säger Nils Carlsson på Länsstyrelsen i Skåne.

Länsstyrelsen har sedan tidigare ett utbyggt projekt för att försöka hindra att mårdhunden tar sig in i landet. Ett antal kameror som är utplacerade med doftämnen längs den skånska kusten. Nu ska samma kameror utnyttjas för att spana efter tvättbjörnar.

– Tvättbjörnen kan kan, precis som mårdhunden, sprida sjukdomar som är farliga för både människor och djur, berättar Nils Carlsson.  Dessutom hotar den vår inhemska biologiska mångfald.

Den döda tvättbjörnen hittades på stranden i Falsterbo.

­– Det är svårt att veta hur den hamnat där, den kan ha drunknat efter att ha liftat med något fartyg från kontinenten.

Sprider sig snabbt

För att avgöra detta har tvättbjörnen nu skickats till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, för analys. Skulle det visa sig att den har dött på annat sätt är situationen betydligt mer oroande.

– Då har vi den redan i Skåne vilket skulle kunna vara mycket allvarligt.

Tvättbjörnen sprider sig nämligen väldigt snabbt i en miljö där den saknar naturliga fiender.

– Så har det blivit i Tyskland. Där har den spridit sig explosionsartat de senaste åren. I fjol sköts 70.000 djur.

Tvättbjörnen är egentligen hemmahörande i Nordamerika. Den hämtades till Tyskland under andra världskriget, bland annat för att använda som pälsdjur. Men det är först på senare år den har blivit en verklig landsplåga.

– Den är en god klättrare och bygger gärna bo på vindar. Tyska försäkringsbolag är överhopade med ersättningsanspråk från folk vars vindar har utnyttjats som tvättbjörnsskafferi och toalett.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.