Minireningsverk tillåts inte längre. Alla måste koppla in sig på Höörs kommunala avlopp senast 2018 Foto: Dan Andersson

Tvingas betala kvarts miljon för avlopp

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals husägare måste betala skyhöga avgifter när de tvingas ansluta sina avlopp till kommunernas nät. För Susanne Andersson i Lillsäte i Höörs kommun handlar det om 250.000 kronor.

Många har tidigare investerat i egna avloppslösningar. Susanne Andersson i Lillasäte har skaffat sig ett eget minireningsverk för 134 000 kronor.

– Hade jag vetat om att det skulle bli en ledning från början hade jag tyckt det varit bra. Men nu känner jag mig mest lurad, säger hon.

När Susanne Andersson flyttade till Lillasäte 2008 var det inte tal om något kommunalt avlopp. Men nu ska en ledning byggas till Ormasnäs reningsverk, och när den står klar 2018 ska alla fastigheter i området kopplas på.

Totalt rör det sig om ett tusental som tvingas betala anslutningsavgift – i Susanne Anderssons fall minst 250 000 kronor.

– Jag vet inte alls var jag ska få pengarna ifrån. Jag får inte lån på banken för så mycket pengar, säger hon.

Byalagen reagerar

De olika byalagen i Höör har reagerat mot ledningen och hur ärendet hanterats.

– Jag har inte sett en enda miljökonsekvensbeskrivning eller ekonomisk beskrivning. Man tvingar på fattigpensionärer en anslutningsavgift som vida överskrider deras förmåga att betala. Det är helt horribelt, säger Holger Brede, ordförande i Lillasäte byalag.

Beslutet bygger på ett EU-direktiv om att utsläppen av fosfor och kväve ska minska. Alla Skånes kommuner kommer att beröras och Höör är först ut.

Men byalagen känner sig överkörda och kritiserar bristen på samråd.

På måndag är det protestmöte på kommunhuset.

– Vi vill att kommunen backar och diskuterar andra metoder med oss. Det finns minireningsverk som länsstyrelsen godkänner om kommunen är med på noterna, säger Holger Brede.

”Måste tänka långsiktigt”

Kommunalrådet Stefan Lissmark (S) hävdar att kommunen inte har något val.

– Om vi tittar 40 år framåt är det bättre med ledning. På kort sikt kanske ett minireningsverk är bättre, men vi måste tänka långsiktigt och titta på hela VA-kollektivet och kommunens bästa, säger han.

Stefan Lissmark lovar viss ersättning till de som nyligen investerat i egna reningsanläggningar. Han medger dock att informationen kunde varit bättre. Susanne Andersson instämmer:

– Jag har bara fått ett papper som visar hur det kan se ut och vad det kommer att kosta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.