Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En del av fastigheten har blåst bort i explosionen. Foto: TT

De gripna släppta igen – fortfarande misstänkta

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig explosion inträffade i en lägenhet på Klövervägen i Lund under fredagskvällen. Två personer fördes till sjukhus och polisen utgår från att det var sprayflaskor i ugnen som exploderade. De två som greps i samband med händelsen har släppts igen

Det var vid 18-tiden på fredagskvällen som larmet kom in om att en explosion hade skett i en lägenhet. När räddningstjänsten kom fram till platsen konstaterades att något har exploderat.

Polisen undersöker lägenheten. Foto: Mikael Nilsson

– Det har varit en kraftig explosion. Ytterdörren till lägenheten har flugit iväg och det har blivit ett hål i väggen. Det var två personer som var i lägenheten när det exploderade. Personerna var vakna och talbara men är förda till sjukhus, säger Mattias Sköld, inre befäl räddningstjänsten.

Enligt Region Skåne är deras skador lindriga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fredrik Wahlöö, yttre befäl i Lund. Foto: Mikael Nilsson

Ugn som exploderade

Enligt polisen var det ett husdjur som befann sig i lägenheten och den har nu omhändertagits av anhöriga till de boende i lägenheten.

Platsen var avspärrad under kvällen.

– Bombskyddstekniker har varit på platsen och deras arbete är slutfört. Kriminaltekniker är på väg till adressen, sa Rickard Lundqvist, presstalesperson hos polisen.

Foto: TT

Larmet kom in från början som en explosion i en ugn.

– Det finns möjligheter att det är en ugn. Men det kan inte bara vara en ugn som exploderar på detta sättet. Vi har inte sett att det finns någon gas i lägenheten, säger Mattias Sköld.

Släppta igen

Vid 21-tiden meddelade polisen att de tror att de boende använde ugnen för att baka. Men i ugnen förvarades flera mindre sprayflaskor som exploderade när värmen ökade.

– Det är den uppgiften vi utgår från, att sprayflaskor förvarades i ugnen och att man inte uppmärksammat detta. Sedan startades ugnen och därefter exploderade det. Vi har ännu inte hållit förhör med de misstänkta, säger Rickard Lundqvist.

Mannen och kvinnan som bor i lägenheten greps misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet. De släpptes under lördagen, men är fortfarande misstänkta. Polisen meddelar att man har genomfört den tekniska undersökningen och hävt avspärrningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer