Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill hellre arbeta med vuxna än med barn. Men jag vill också jobba som modersmålslärare”, säger Olga Skoryk som bor i Malmö. I videon får du följa med in i klassrummet där ukrainare förbereds för att jobba i den svenska skolan. Foto: Carolina Svalbacke

Här snabbskolas ukrainska lärare för att arbeta i svensk skola

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska flyktingar med pedagogisk bakgrund utbildas just nu för att kunna jobba i svensk skola. Malmö universitet är först ut i landet – och nu hoppas många kunna bidra med sin erfarenhet.

I en lektionssal på Malmö universitet pågår diskussionerna för fullt. Ett trettiotal studenter har precis sett en film om förskolebarn och många vill dela med sig av erfarenheter och reflektioner.

– Lärare är man i alla länder. Det är ett jobb som inte har gränser, säger språkläraren Olga Skoryk som bor i Malmö.

Utbildas om svenska skolsystemet

Under fyra veckor utbildas ukainare om det svenska skolsystemet för att kunna jobba som exempelvis lärarassistenter och stötta ukrainska elever redan när höstterminen drar igång.

– Frågan är om den svenska skolan är beredda att ta emot dem. Det vet vi inte än, säger Anders Linde-Laursen, dekan vid fakulteten för lärande och samhälle.

Stort intresse

Malmö universitet är först ut i landet att, på uppdrag av Skolverket, hålla i introduktionskursen. Hela klassen har pedagogisk erfarenhet från hemlandet och studenterna får lära sig om läroplaner och läroprocesser men också diskutera kulturella frågor.

Bara tre dygn efter att informationen om kursen publicerats hade universitetet fått in över 80 ansökningar.

– Vi har folk från södra Sverige. Några från Malmö och Lund, men de flesta kommer utifrån, berättar Liselotte Dahlbeck, som tillsammans med flera kollegor undervisar på kursen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.