En viss typ av lampor har orsakat problem i operationssalar i Skåne. Foto: TT

Undermåliga operationslampor kan orsaka livsfara

Uppdaterad
Publicerad

Vid åtminstone ett 50-tal tillfällen har problem med operationslampor av en viss typ dokumenterats på Skånes Universitetssjukhus. Nu anmäls leverantören till Läkemedelsverket.

Skånes Universitetssjukhus har köpt in 52 lampor av typen som orsakar problem. Lamporna som används vid operationer har visat brister vid flera tillfällen, vilket enligt personalen är ett allvarligt problem som hade kunnat orsaka livsfara.

Ett av problemen är att lamporna tappar kontakten med den styrpanel som används för att tända, släcka och styra ljusstyrkan på lamporna. Problem av den typen har dokumenterats vid ett 50-tal tillfällen. Det går att tända lamporna manuellt men styrpanelen är vital för att lamporna ska fungera optimalt.

Vid flera tillfällen har leverantören fått byta kretskort i lamporna men problemen har återkommit.

Stör ut operationsbord

Ett annat problem som rapporterats vid ett antal tillfällen är att viktiga funktioner i lamporna stör ut styrningen av själva operationsbordet. Så här beskriver personal på intensiven problemet:

”Vid användning av nödvändiga funktioner på lamporna störs manövreringen av operationsbordet. Man kan till exempel vid ett akut läge inte sänka huvudändan. Bordet ”hackar” sig fram.”

Nu har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) anmält leverantören till Läkemedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.