Christine Jeanette Gustavsson får inte fortsätta jobba som injektionsbehandlare från och med den 1 juli Foto: Privat

Stopp för undersköterskor att ge skönhetsinjektioner

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den nya lagen som träder i kraft den 1 juli får skönhetsinjektioner ska endast få utföras av legitimerade läkare, sjuksköterskor och tandläkare.

Undersköterskan Christine Jeanette Gustavsson i Malmö är en av de som inte får jobba vidare efter lagändringen.

Christine Jeanette Gustavsson är undersköterska och har utfört injektioner i två år i sin egen salong i Malmö, men nu kommer hon att bli arbetslös.

– Jag känner mig väldigt drabbad. Jag kommer inte att kunna jobba med detta längre eftersom jag enbart är undersköterska. Då kommer jag att förlora alla mina kunder jag har idag.

Stärka patientsäkerheten

Syftet med lagen är att stärka patientsäkerheten och rensa bort oseriösa aktörer i skönhetsbranschen. Men även de seriösa injektionsbehandlare och egenföretagare som har kämpat för sina företag i åratal kommer att bli arbetslösa.

– Många delar i lagen är bra som patientsäkerheten och 18 års åldersgräns, men tycker att den är för hård för oss undersköterskor som har bra utbildning och har jobbat med detta länge. Det är jättetråkigt, säger Christine Jeanette Gustavsson.

Se i klippet när Christine ger skönhetsinjektioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.