Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera undersköterskor på äldreboendet i Lund har berättat att de upplever arbetsmiljön och förhållandena för de äldre allt sämre för SVT. Se mer i klippet. Foto: SVT

Undersköterskor larmar på äldreboende i Lund: ”Vi kör över våra äldre för att hinna”

Uppdaterad
Publicerad

Undersköterskor på äldreboendet Ribbingska i Lund vittnar om att avdelningar lämnas obemannade på natten, att vikarier inte har rätt kompetenser och att jobbet ringer även på de lediga dagarna. De menar att yrkesstoltheten helt har försvunnit för att att man tvingas köra över de äldre för att hinna med arbetet.

– Jag var stolt över mitt jobb som undersköterska, det var ju det här jag var meningen att bli men nu vet jag inte längre, säger en av de anställda som har valt att berätta anonymt om sin arbetssituation på det kommunala äldreboendet Ribbingska i Lund.

I en IVO-anmälan som kom in i september står det att personal mår allt sämre, att vak inte sätts in på grund av personalbrist och att man uppmanas att lämna de äldre ensamma på natten.

I klippet ovan berättar undersköterskorna om hur de upplever att omvårdnaden blir allt sämre.

Inte utrett IVO-anmälan

Veronica Welin som är verksamhetschef för särskilda boenden i Lund säger att hon har sett anmälan men då den var anonym är det svårt att ta till åtgärder.

– Jag tycker det är sorgligt att vi har medarbetare som upplever det och inte vågar lyfta det i rätt forum. Känner man inte förtroende för sin chef kan man gå till fackliga organisationen eller vända sig till mig. Jag kan inte säga att det här står för hela enheten, säger hon.

På natten jobbar fyra personer på de sex olika avdelningarna med 48 äldre på boendet. Fyra av avdelningarna är för demenssjuka. Det händer att man tvingas lämna avdelningar obevakade.

Lämnar demenssjuka obevakade

– Ibland kan man tvingas lämna i flera timmar. En gång möttes jag av en man som låg i splittrat glas för han hade gått upp och larmet funkade inte, berättar en personal.

Men just nattbemanningen ser inte Veronica Welin som ett problem då man ska klara av det på den personal som finns.

Däremot håller hon med om att det finns ett problem med att tillsätta kunnig personal överlag.

– Vi har en enorm kompetensbrist och det blir bara värre i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.