Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här undersökts havsbotten vid fundamenten till vindkraftsparken Lillgrund, strax söder om Öresundsbron. Foto: SVT/Lukasz Larsson- Warzecha

Trots farhågorna – här frodas undervattenslivet vid vindkraftverken i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

När Öresundsbron skulle byggas oroades många över att bropelarna skulle störa det marina livet. Så blev det inte – tvärtom.

Nu ser dykarna samma utveckling när det gäller den havsbaserade vindkraften.

Ett rikt marint djur- och växtliv breder ut sig vid fundamenten till vindkraftsparken Lillgrund, strax söder om Öresundsbron. Detta har nu filmats av dykare i projektet Havsresan som just nu dyker i området.

–  Vi har sett massor av liv och kan likställa det med ett konstgjort rev, säger Erik Skog, ordförande i föreningen.

Erik Skog och Kjell Andersson på föreningen SCSC (Swedish Coast and Sea Center) har konstaterat ett rikt marint djurliv kring fundamenten till Lillgrund. Foto: Johan Dernelius

Under veckan har föreningen Swedish Coast and Sea Center dykt i Öresund med galeasen Helene som bas i Malmö hamn. Syftet är att undersöka föroreningar, bottnar, utsläpp, ledningar och annat som kan vara av intresse för kommuner och företag.

Man har även undersökt djurlivet kring vindkraftsparken närmst Öresundsbron. Där har man filmat och dokumenterat en frodig undervattensfauna.

I klippet kan du höra forskningsledaren Erik Skog och forskningsingenjören Kjell Andersson berätta om sina upptäckter ute i Öresund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.