-För att klara mig i Italien hårdpluggade jag italienska i fyra månader, såger 18-årige Emil Sjögren som just nu hjälper sin pappa med att sälja jordgubbar. Foto: Johan Dernelius

18-åriga Emil från Tollarp är redo för toppfotboll i Italien

Publicerad

I sommar säljer Emil Sjögren jordgubbar på torget i Simrishamn. Han gör det i väntan på att få resa till Gubbio i norra Italien där han ska spela fotboll i laget med samma namn. 18-åringen har gjort en snabb fotbollskarriär.

Det är 190 mil mellan Simrishamn och Gubbio i Italien. Det är även långt mellan 18-årige Emil Sjögrens båda yrken – jordgubbsförsäljare och fotbollsspelare.

Coronapandemin har gjort att han får hjälpa pappa på torget i Simrishamn istället för att göra det han älskar mest- spela fotboll på en gräsmatta i Italien.

– Min största dröm är att göra min debut i första ligan och spela på Olympiastadion med fotbollslaget Roma, säger Emil Sjögren.

Snabb fotbollskarriär

18-årige Emil Sjögren är från Tollarp och hamnade, via Everöds IF, Kristianstad Bois och Kristianstad FC, i Mjällby AIF:s akademisatsning.

Han har redan varit nere i Italien en runda och nu är det dags att växla upp till serie C och klubben A S Gubbio. En klubb som han känner till genom att den före detta Mjällbyspelaren David ”Löken” Löfquist spelat där.

– Det var i höstas. Allt hände väldigt snabbt. Jag gick från Mjällbys U-17 lag till att några månader senare spela i Gubbio, säger Emil Sjögren om sin snabba karriär.

Kunde inte ett ord italienska.

På väldigt kort tid flyttade han ner till Umbrien i Italien. Då kom nästa utmaning – språket.

– Allt var väldigt tufft. Ingen familj och inga vänner. Jag bodde ensam i en lägenhet. Jag kände att jag måste ta tag i att lära mig språket för att överleva.

Han berättar att det tog fyra månader, sedan kunde han prata italienska.

– Det kändes väldigt skönt, säger han med ett leende och fortsätter sälja jordgubbar i väntan på att han ska få åka till Italien igen och spela fotboll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.