Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Rogland, advokat med inriktning på sexualbrott, säger att den här typen av köp troligen ökat under pandemin. Foto: SVT/skärmdump

Minderåriga tjejer säljer använda trosor – inkörsport till prostitution

Uppdaterad
Publicerad

Annonserna om försäljning av underkläder dyker upp lite varstans ute på nätet. Enligt föreningen Alltid sedd, som jobbar mot sexuell exploatering, har fenomenet ökat de senaste åren och kan vara en inkörsport till prostitution.

– Vi kommer i kontakt med tjejer som säljer sex och som berättar att det började med att de sålde bilder eller underkläder, säger föreningens verksamhetschef Sofie Markne.

Ulrika Rogland, advokat med inriktning på sexualbrott, säger att den här typen av köp troligen ökat under pandemin.

– Fler har varit hemma och suttit längre tid framför datorn. De som köper trosor kanske sen går över till att vilja köpa bilder och sen vilja träffa offret, säger hon.

”Fruktansvärt”

Det finns ingen statistik över hur utbrett fenomenet är. Sofie Markne som kommer i kontakt med utsatta tjejer i sitt jobb säger att det blivit allt vanligare under de senaste åren.

– Det är fruktansvärt. Vi behöver prata om varför vuxna män vill göra sådana här köp, säger hon.

Hör henne berätta om hur annonserna kan se ut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.