Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Nebi Shimanugus och Omer Mohamed är bussfrågan akut om de inte ska välja att flytta från Genarp. Foto: Anna Palmgren/SVT

Ungdomar kräver fler bussar i Genarp – ”Vänner flyttar härifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Missar de sista bussen på morgonen stannar de hemma från skolan. Börjar de sent får de vara vid skolan flera timmar innan den startar. Ungdomar i Genarp ser behovet av fler bussavgångar som akut.

– Två av mina vänner har flyttat härifrån på grund av det, säger Nebi Shimanugus.

I klippet berättar Nebi och Omer om hur bristen på bussavgångar påverkar dem i vardagen.

För de som inte själva har körkort och bil är det svårt att känna sig fri, menar ungdomarna SVT träffar i Genarp. Det största problemet är att passa tider till skola och att kunna få ett jobb utanför orten. Men det är också svårt att umgås med vänner på kvällar och helger om inte bussarna går hem.

Ungdomarna fick träffa representanter från kommunen för att prata om problemen via organisationen Tamam. De har samlat ungdomar i Genarp i cirka 1,5 år för att genomföra aktiviteter och skapa mötesplatser. Bland annat en påverkansgrupp, som nu fick träffa ungdomsråden i Lunds kommun.

Bussturerna ska bli fler

Politikerna i Lunds kommun är medvetna om invånarnas behov av mer kollektivtrafik och framöver ska det bli ändring.

– Det kommer att bli utökade turer men först under 2024 på grund av det ska upphandlas, säger Louise Rehn Winsborg (M), ordförande för tekniska nämnden.

I nuläget kan de inte heller säga hur många fler turer det kommer att handla om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.