Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolan kom fram till att pojken behövde särskilt stöd men han fick det aldrig. I en unik dom slår nu Högsta domstolen fast att han därmed blev diskriminerad. Foto: SVT Grafik

Unik dom i Högsta domstolen: Malmö diskriminerade elev

Uppdaterad
Publicerad

Eleven i fjärde klass fick inte tillräckligt med stöd för sina behov. Nu slår Högsta domstolen fast att det var diskriminering och dömer Malmö kommun till att betala ersättning till pojken.

– Det är helt otroligt, jag saknar ord, säger mamman som kämpat hårt för sin son.

Pojken hade problem med att koncentrera sig och med det sociala samspelet i skolan. Under sommaren 2017 genomfördes en utredning som visade att eleven hade rätt till särskilt stöd.

Men skolan vidtog inte några åtgärder, det blev varken anpassad studiegång eller undervisning i en mindre grupp. Våren 2018 fick skolan veta att pojken fått diagnosen autism. Några veckor senare bytte han skola. Samma år kritiserade Skolinspektionen skolan för att att den brutit mot skollagen när eleven inte fått det extra stödet.

Långtgående krav i lagen

Pojken och hans familj gick vidare och stämde kommunen. Tingsrätten och hovrätten ogillade talan, men nu får han alltså rätt i HD som slår fast att han blev diskriminerad.

HD säger att det i skollagen finns långtgående krav på att skolan ska utreda elevens stödbehov och att det stöd som behövs ska ges. Enligt lagen behövs inte heller någon diagnos för att den elev som behöver stöd ska få det.

Gick miste om undervisning

I det här fallet hade skolan kommit fram till att pojken behövde stöd, men han fick det inte. Därmed gick han miste om stora delar av sin utbildning under den tiden och han ska därför få en ersättning på 20 000 kronor av kommunen.

– Tårarna kommer nu, säger pojkens mamma.

– Jag tror det här betyder att skolor och grundskoleförvaltningar måste göra mer så att det blir bättre för barn med funktionsnedsättning.

Jurist: Möjlighet att ställa krav

Enligt jurister kan fallet hjälpa andra framöver, som har liknande behov.

– Man har större möjligheter att ställa krav på skolan, säger Johanna Ingemarsson, jurist hos Malmö mot diskriminering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.