En 30 centimeter hög mur har gjutits runt huggormarna. Foto: SVT

190 meter lång mur ska hålla huggormarna borta i Smygehuk

Uppdaterad
Publicerad

Glöm Trumps mur mot Mexiko. I Smygehuk har man redan byggt en som är 190 meter lång. Vad som ska hållas borta? Traktens unika huggormar.

De fridlysta huggormarna i Smygehuk är troligtvis den enda populationen längs Skåne sydkust. Den har frodats i djurskyddområdet vid hamnen, men har nu även börjat sprida sig utanför det, vilket har vållat problem.

– De har spridit sig in i turistområdet och på allmänna ytor. Någon har blivit biten och någon hund har blivit biten, så kommunen behövde hitta en lösning för att hålla huggormar och människor var för sig, säger Mirja Ullvig, kommunekolog på Trelleborgs kommun.

Långt ringlande mur

Lösningen har blivit ett 190 meter långt och 30 centimeter högt, och lika djupt stängsel, som gjutits ned runt huggormarnas område. Den har kostat cirka 400 000 kronor och har också en utskjutande kant som ska vara svår att passera för ormarna.

Förmodligen är det enda huggormsstängslet i världen. Det ska enligt forskaren Thomas Madsen hålla ormarna i schack. Han har studerat huggormarna i Smygehuk i många år och ska nu även se till så att de inte far illa av stängslet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.