Arkeologerna vill undersöka vanliga människors livsvillkor på Uppåkra genom att flytta utgrävningsplatserna några hundra meter bort. Foto: SVT

Uppåkra-arkeologer flyttar utgrävningsplatser

Publicerad

Utgrävningarna vid Uppåkra utanför Lund har hittills koncentrerats till maktcentret vid den så kallade aristokratiska högplatån. Nu vill arkeologerna i stället undersöka vanliga människors vardag.

Från den aristokratiska högplatån styrdes en stor del av dåvarande Östdanmark, och här fanns både tempel och residens. Här har man hittat unikt mycket material, bland annat 28 000 metallobjekt.

Skiftar fokus

Men nu vill man undersöka vanliga människors livsvillkor genom att flytta utgrävningsplatserna några hundra meter bort.

– Närheten till maktcentret påverkade beroendeställningen. Det blir som ringar runt detta, säger Andreas Svensson som är doktorand i arkeologi.

Så ju längre bort från maktcentrum och platån desto fattigare var folk?

– Så kan det ha varit, säger Andreas Svensson.

Spann garn

Arkeologernas finaste fynd hittills är en liten sländtrissa.

– Kvinnor har suttit och spunnit garn och pratat med varandra under de kalla vinterkvällarna för att kunna väva tyger, säger professor Mats Roslund.

Uppåkra inspirerades starkt av romarriket i början av vår tideräkning men fick sedemera se sig överflyglat av Lund som helt tog över på 900-talet, varpå, Uppåkra försvann och föll i glömska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer