Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Just nu är det häckningssäsong och det är då som måsarna lever om som mest. Men det finns sätt som minimerar risken att fåglarna bygger bon där du bor. Starta klippet och se hur saneringsfirman jobbar för att hålla måsarna borta från takåsarna. Foto: Johan Dernelius / TT

Här härskar måsarna – följ med upp på Malmös takåsar

Uppdaterad
Publicerad

Fiskmåsar som bajsar och skriker. Eller aggressiva trutar som väcker dig på morgonen. Just nu under häckningsperioden lever måsarna om som mest. Men det finns sätt att förhindra att de bygger bon allt för nära din bostad. SVT Nyheter Skåne följde med en saneringsfirma upp på takåsarna i Malmö.

Fiskmåsar är experter på att bygga bo och de är inte speciellt kräsna. Bakom en ventilationstrumma, i en brandtrappa eller under en solfångare. Just nu är det dock förbjudet att jaga dem. Mellan den 1 april och den 31 juli är det häckningssäsong och fiskmåsar och deras bon är fredade enligt jaktlagen. Men att hindra dem från att bygga bon fungerar året om.

– Just nu är det verkligen säsong för oss med häckande måsar runt om i Malmö. Det gäller att göra det krångligt och besvärligt för dem. Vanligtvis monterar vi upp vajrar eller piggar så att de inte kan slå sig ner, säger Peter Grahn, servicechef på Anticimex.

Solpaneler fotograferade i Västra Hamnen i Malmö. Just här har det platta sedumbeväxta taket blivit ett tillhåll för häckande måsar. Foto: Johan Dernelius

Frätande bajs

Efter att ha följt med saneringsfirman inne i centrala Malmö beger vi oss själva upp på ett tak i Västra Hamnen. Här, på det platta taket, har man monterat solceller på taket. Panelerna är kraftigt nersölade med bajs och solen har nu stekt i några veckor.

– Fågelträck är ju ganska frätande och då i kombination med soljus. Det kan förstöra billacker, fasader och sådant, säger Peter Grahn.

Högt uppe på takåsarna vid i Möllevången arbetar Robin Jönsson och Paul Olsson med att sätta upp olika fågelskrämmor. Foto: Johan Dernelius

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.