Nu uppmanar Sveriges imamråd alla imamer att ta upp ryktesspridningen kring socialtjänsten på dagens fredagsbön. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Uppmaning till imamer: ”Ta avstånd från ryktesspridningen”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges imamer uppmanas att ta avstånd från den falska ryktesspridningen om socialtjänsten i samband med fredagsbönen.

Sveriges Imamråd i Sverige går nu ut i ett skriftligt uttalande där de tar avstånd från den falska ryktesspridningen om socialtjänsten som sprids på nätet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Sveriges Imamråd uppmanar även imamerna i Sverige att ta upp detta i samband med fredagsbönen och skriver:

”Imamer bör göra sitt yttersta för att motverka hatretoriken som spridit sig, upplysa sina respektive församlingar om osämjans frö som sås i samhället och hur man konstruktivt kan bidra med positiv förändring.”

Men imamrådet poängterar i sitt uttalande att det är viktigt att familjer med barn omhändertagna av socialtjänsten får stöd och praktisk hjälp med att nyttja sin juridiska rätt, och skriver:

”Klagomål om tjänstemän inom socialtjänsten som misstänks för att ha utövat maktmissbruk bör omedelbart utredas.”

Omfattande spridning

Bakgrunden är en växande desinformationskampanj på nätet där svensk socialtjänst anklagas för övergrepp mot muslimer och deras barn, och som riktar in sig på lagen om vård av unga (LVU).

Ryktesspridningen har fått omfattande spridning främst på arabisktalande sociala medier under de senaste veckorna och går bland annat ut på att socialtjänsten kidnappar barn till muslimer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför bedrivs en hatkampanj mot Sverige. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.