– Jag trivs väldigt bra här. Om jag behöver hjälp kan jag få det och personalen är väldigt hjälpsamma, säger Herta Tibe som har bott på Viktoriagården i två månader.
– Jag har det mycket bättre här än när jag satt hemma ensam i mitt hus. Det var hemsk tråkigt, säger Monica Breimer.
Trygghetsboende är en sorts boende som kommunerna inte måste införa, men som Ängelholm infört som en service för de äldre. Det står 23 personer i kö till att få tillgång till trygghetsboende, men nu kommer inga nya platser erbjudas. Det eftersom länsstyrelsen kräver kommunen på böter när de inte lyckats hitta boende åt alla.
-Det här är i grunden något gott. Det har vi nu fått äta upp. Det är trist när vi faktiskt försöker göra något bra, säger Jan-Olof Sewring (m), ordförande i socialnämnden.
Ni har ju inte hittat boende till alla. Ser du någon anledning till självkritik?
– Jag är trygg med kommunens äldrevård. Sen är det alltid lätt att säga vad vi borde göra, men de politiska gånger är som de är, säger Jan-Olof Sewring (m).
För Ängelholms del kan böteskostnaderna uppgå till drygt två miljoner kronor. Kommunen har överklagat länsstyrelsens beslut, och i sex fall i kammarrätten har tre dömts till Ängelholms fördel. Och nu vill socialnämndens ordförande att regeringsrätten ska avgöra ärendet.
– Det finns ingen rättspraxis. Domarna är spretiga och det är jag kritisk till, säger han.
Men Herta och Monica och de andra 65 som som har trygghetsboende i Ängelholm behöver inte vara oroliga. De får bo kvar. Men de tycker det är synd att inte fler kan få tillgång till boendet.
– Det gillar jag inte. Var ska de ta vägen? Det är sorgligt, säger Monica Breimer.
– Jag tycker att de inte ska sluta med trygghetsboendet, det är ju en trygghet, säger Herta Tibe.