Och ungdomar som håller sig hela dagarna riskerar att få bestående men.
Det finns det flera exempel på i Malmö menar uroterauten på Universitetssjukhuste MAS.
Kiss eller bajs på sittringen, inget toapapper, ingen tvål, lås som kärvar. Så låter det ofta när barn förklarar för Yvonne Franzen varför de inte vill använda skolans toaletter.
Yvonne är uroterapeut på UMAS och till henne kommer barn och ungdomar som inte klarar att hålla tätt eller som har andra problem med urinvägarna.
Inte sällan finns en koppling till just skoltoaletterna
– Det kan vara barn som har varit torra tidigare och inte har haft den här typen av problem tidigare, men som får det för att de inte vill gå på skolans toalett. Även för sängvätare är det svårt.
För att hjälpa dem måste det finnas bra rutiner och bra urinblåsefunktion på dagen säger Yvonne Franzen.
Hon har ingen dokumenterad statistik, men säger att det i snitt är ett barn i veckan som berättar att de av olika skäl inte vill använda skoltoaletterna och barnen kommer från skolor i hela Malmö.
– Det är ett vanligt bekymmer. Inte bara för de som kissar på sig. Det är ju lika vanligt med större barn som håller sig hela dagen för att skoltoaletterna är äckliga och som får upprepade urinvägsinfektioner. Något som på sikt kan ge njurskador, säger Yvonne Franzén.
Hon skulle önska att fler skolor tog problemen på allvar och ska man börja i någon ände så är det att lägga mer pengar på städning.
– Fortfarande finns det skolor i Malmö där toaletterna städas en gång om dagen, på morgonen. Efter förmiddagsrasten är det lika skitigt igen, säger Yvonne Franzén.