Det blev ingen brist på arbetskraft inom livsmedelsindustrin, därför stoppas antagningen till en populär snabbutbildning. Foto: Jon Loman/SVT

Jordbruksbranschens snabbutbildning för arbetslösa slopas

Uppdaterad
Publicerad

När coronaepidemin var ett faktum började landets livsmedelsproducenter oroa sig för att få tag på utländsk arbetskraft. Därför började Arbetsförmedlingen snabbutbilda svenskar, men en avvaktande bransch gör nu att antagningen stoppas.

Stängda gränser och isolering såg ut att hindra säsongsarbetare från att ta sig till de svenska jordbruken. Arbetsförmedlingen startade därför en tvåveckors snabbutbildning tillsammans med Hvilan utbildning. Syftet var att förbereda arbetslösa svenskar på arbete i en bransch som törstade efter arbetskraft.

– Ganska snabbt så drog vi igång planeringen för att köra den här korta utbildningen, för att få ut arbetskraft till branchen. Men nu har vi pausat utbildningen, arbetsgivarna är väldigt positiva men de är avvaktande, säger Sandra Lennartsson, projektledare på Hvilan vuxenutbildning.

Få elever får praktikplatser

Men nu drar man i handbromsen och utbildningen tar inte in fler sökande. Branschen har varit avvaktande och få av eleverna på utbildningen kommer ens ut till praktikplatser.

– Utbildningen kom till på uppdrag från branschen men nu verkar det som att de löser det själva, säger Jan Andersson, delprojektledare på Arbetsförmedlingen.

”För kort utbildning”

Från branschorganisationen LRF menar man att utbildningen dels är för kort och att EU-beslutet om att tillåta resor för arbetskraft inom livsmedelsindustrin gör att man nu kan få hit sin utländska arbetskraft som planerat.

– Det handlar om att få hit erfarna arbetare där man ofta har en personlig anknytning och det här rekryteringsprocesserna börjar ju ofta så tidigt som i oktober året innan, säger Marcus Söderlind, ordförande i LRF trädgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.